Om oss på gerdins

VÅR HISTORIA

Längst ut i Höga Kusten, på en halvö i Bottenviken, ligger Mjällom, omgivet av en natur som inbjuder till ett rikt friluftsliv, och en ökad livskvalité. 

Mjällom har varit ett industrisamhälle i mer än 100 år. Redan i slutet av 1800-talet började utvecklingen från traditionellt jord – skogsbruk och fiskesamhälle till ett industrisamhälle. Då startades Måvikens Sågverk i Mjällom. Därefter grundades salterier för förädling av fisk, samt tunnbrödsbagerier.  

1919 startades tillverkning av skor i Mjällom. När tillverkningen var som störst sysselsatte skofabrikerna upp till 500 personer. Dessa fabriker behövde underleverantörer, som kunde tillhandahålla bl.a. stansknivar. 1999 flyttade den sista skofabriken från Mjällom. 

Gerdins

År 1952, startade Yngve och hans farbror Manfred Gerdin en verksamhet för byggnadssmide och cykelreparationer i Mjällom. Under året 1955 startades tillverkning av stansknivar och andra förnödenheter till ortens skoindustrier, en verksamhet som allt eftersom utvecklades mot andra kunder i Sverige.  

I stansknivarna monterades hålpipor för att stansa olika hålbilder. Hålpiporna importerades till en början från Tyskland. Gerdins investerade senare i svarvar och startade upp en tillverkning för eget behov. Idag exporteras Gerdins hålpipor till hela världen.  

För att skapa utveckling och arbetstillfällen i Mjällom i samband med nedläggning av skoindustri, så startade Gerdins 1985 legotillverkning av kablage. Med Solveyh Gerdin i spetsen  utvecklades affärsområde Gerdins Cable Systems. 

I slutet av 80 talet investerades ny CNC teknologi för svarvning av hålpipor och lasermaskiner för skärning av stansverktyg, för att utnyttja maskinkapacitet och investeringar så startades lego produktion upp inom dessa områden. Vilket lade grunden till affärsområde Gerdins Components. 

2016 såldes affärsområdena Component och Cabel Systems till AQ Group. Verksamheterna fortsätter att utvecklas i Mjällom men under nytt namn.

Gerdins Cutting Technology AB fortsätter på samma plats som tidigare. Gerdins har sedan starten 1952 varit familjeägt. 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer